Överspänd tuggmuskel

  • Lindra spänningshuvudvärk och spänningar i käkarna

  • Rädda dina tänder mot tandgnissling/tandpressning

  • Toxiner i käkmuskeln minskar bredden på käken

Masseter muskeln (som är en tugg muskel på varsin sida om käken) är förstärkt hos vissa människor och skapar en kvadratisk form av ansiktet. Många som har problem med överspänd tuggmuskel brukar även besväras av tandgnissling/tandpressning och därmed lida av spänningshuvudvärk.

Botulinum toxin i masseter är en specialiserad behandling för att minska bredden på käken och nedre delen av ansiktet och ge det en mer slimmad och oval form.

Tekniken möjliggör förändring av ansiktets form och kontur snabbt och enkelt utan vare sig skalpell, smärta eller svullnad.

Hur utförs behandlingen?

Botulinum toxin injiceras i 5 stick i varje masseter muskel.

När syns resultatet?

Det tar ungefär 7-14 dagar för käkmuskeln att slappna av, ibland tar det längre tid då käkmusklerna ibland kan vara riktigt starka och det tar ungefär en månad för att se synliga resultat på ansiktet.

Vilka komplikationer/bieffekter finns det med denna behandling?

Rodnad och svullnad som försvinner inom några minuter. Det finns alltid en risk för blåmärken eller infektion efter en injektionsbehandling. Behandlingsområdet rengörs med klorhexidin både innan och efter behandling.

Gör behandlingen ont?

Smärta är individuellt, de flesta vill inte ha bedövning innan behandling. Bedövning kan fås vid behov.

Hur länge håller resultatet?

Även hållbarhet är individuellt men resultatet håller i ungefär 6 månader, ibland längre. Resultat brukar vara längre för varje behandling som görs.

Det kan vara bra att undvika att tugga tuggummi då tuggmuskeln förstärks vid för mycket tuggande.

Hur länge ska man vänta mellan behandlingarna?

Det är viktigt att inte behandla för ofta med Botulinum toxin på grund av risk för resistens, man blir då immun mot läkemedlet. En ny behandling görs efter minst 4 månader.